Päivitetty ohjeistus: Koronavirusepidemian ja mahdollisten tartuntojen vaikutukset sarjatoimintaan
Julkaistu: 10.09.2020 00.00

Päivitetty ohjeistus: Koronavirusepidemian ja mahdollisten tartuntojen vaikutukset sarjatoimintaan

Päivitetty ohjeistus: Koronavirusepidemian ja mahdollisten tartuntojen vaikutukset sarjatoimintaan

Sarjakauden lähestyessä Jääkiekkoliiton kilpailuvaliokunta on linjannut, kuinka mahdolliset koronavirustartunnat tai koronavirukseen liittyvät rajoitukset vaikuttavat sarjatoimintaan.

Karanteeni
Toimivaltainen tartuntatautiviranomainen määrittää karanteeniin asetettavat henkilöt tai antaa vahvan suosituksen joukkueen siirtämiseksi omaehtoiseen karanteeniin.

Alueellinen kokoontumisrajoitus tai matkustusrajoitussuositus
Mikäli joukkue/seura ei voi pelata otteluitaan kokoontumisrajoitusten vuoksi tai kunnan/kaupungin tartuntatautiviranomainen suosittaa ettei kunnasta/kaupungista matkusteta muualle Suomeen, noudatetaan alempana olevia säädöksiä.

Eristäminen
Mikäli joku osa maasta on eristetty eikä ko. alueen joukkueita voida sen vuoksi kohdata, pyritään sillä aikaa pelaamaan alueen sisäisiä otteluita.

Otteluiden siirtäminen
- Edellytys otteluiden siirtämiselle on, että suurin osa joukkueesta on määrätty karanteeniin. Ottelusiirron syyksi hyväksytään toimivaltaisen tartuntatautiviranomaisen antama varsinainen karanteenimääräys tai kirjallisesti antama vahva suositus joukkueen siirtämiseksi omaehtoiseen karanteeniin.
- Pyritään välttämään ottelusiirrot siten, että pelaajia saa karanteenitapauksissa lainata omasta seurasta/pelaajaliikenneseurasta riippumatta mahdollisista rajoituksista säännöissä. Kilpailuetua ei kuitenkaan saa hakea.
- Seuran tulee valita vastuuhenkilö, joka hoitaa ottelusiirtotapaukset liiton kanssa
- Yksittäisen joukkueen johtaja ei hoida siirtoasiaa vastustajan kanssa vaan ottaa yhteyttä seuran ottelusiirto-/koronavastaavaan
- U13 ja vanhemmat ikäluokat käsitellään keskitetysti liitossa, yhteyshenkilöinä toimivat kilpailupäällikkö Pirkka Antila ja kilpailutoimen koordinaattori Kai Halme
- Ikäluokat U12 ja nuoremmat sekä harrastesarjat käsittelee sarjanjärjestäjä, yhteyshenkilönä toimii oma aluepäällikkö
- Liitto ilmoittaa siirrosta vastustajalle ja määrää uuden ottelupäivän
- Mikäli sarja päättymässä eikä aikaa löydy, liitto tekee päätöksen pelin pelaamatta jättämisestä

Kauden aloituksen viivästyminen
- Mikäli kautta ei saada aloitettua viimeistään 1.11.2020, muutetaan loppukauden sarjajärjestelmiä vastaavasti. Kevään jatkosarjoihin ei jaeta joukkueita, jos alkusarjasta on pelattu alle 50 %.
- Lasten sarjatoiminnassa ei tehdä sarjataulukkoon perustuvia tasontarkistuksia, mikäli syksyn sarjasta pelataan alle 50 %.

Kauden keskeytyminen
Mikäli kausi keskeytyy, siirtyvät sarjan pelaamattomat ottelut keskeytyksen jälkeiseen aikaan, mikäli keskeytys on riittävän lyhyt. Jollei runkosarjaa pystytä pelaamaan loppuun, muodostuu sarjataulukko alla olevasti.

Kauden loppuminen ennenaikaisesti
Liittohallitus tekee päätöksen edelliskauden tapaan.

Sarjataulukon muodostuminen
Mikäli joukkueella jää pelejä pelaamatta ja kauden päättyessä joukkueilla on pelattuna pelejä eri määrä, lasketaan sarjataulukon loppusijoitukset (ei kesken kauden) pistemäärän sijaan pistekeskiarvon mukaan.

Pelaajien liikkuminen
Mikäli joukkue on pääosin karanteenissa eikä pysty pelaamaan sarjapelejä, voivat ne joukkueen pelaajat, jotka eivät ole karanteenissa, edustaa oman seuransa muissa joukkueissa riippumatta mahdollisista säännöissä mainituista rajoituksista. Tämä ei koske pelaamista yli-ikäisenä vaan omassa ikäluokassa/vanhemmissa ikäluokissa. Siirtymisillä ei kuitenkaan voi hakea kilpailuetua. Kyseiset siirtymiset voidaan tehdä seuran toimesta, mutta ne edellyttävät joukkueen pelitaukoa karanteenin vuoksi.

Sarjasta luopumiset
- Mikäli seura joutuu luopumaan sarjapaikastaan ilmoittautumisen jälkeen ja syynä on koronan vaikutukset, ei luopumissakkoa peritä, mikäli luopuminen tapahtui 15.8. mennessä.
- Mikäli joukkue joutuu kesken sarjakauden luopumaan koronaviruksen aiheuttamista syistä (talous, pelaajien jääminen harrastuksesta pois) sarjapaikasta, ei luopumissakkoa peritä.

Olosuhteet
Mikäli seuran käyttämä jäähalli on pois käytöstä johtuen koronatartunnoista tai hallin henkilökunta on karanteenissa, pelataan ottelut joko seuran itse hankkimalla korvaavalla jäällä tai jos sellaista ei paikkakunnalta löydy, määrätään ottelut pelattavaksi vieraskentällä siten, että ottelu muutetaan vierasotteluksi ja kulut maksetaan kuten normaalistikin.

Erotuomarit ja toimitsijat
- Mikäli erotuomari estyy koronaviruksen vuoksi viime hetkellä toimimasta tehtävässään eikä sijaista ehditä saada, pelataan ko. ottelu vähemmällä erotuomarimäärällä kuitenkin niin, että yhdellä tuomarilla pelataan vain U14 ja nuorempien sarjoissa.
- Mikäli otteluun ei saada tilattua/vaadittua virallisten toimitsijoiden määrää, on kotijoukkue velvollinen hoitamaan puuttuvat tehtävät vapaaehtoisvoimin.

Pelikiellot
Pelikiellot kärsitään normaalisti. Mikäli joukkue, jossa pelaajan pitäisi pelikielto kärsiä, on karanteenin takia estynyt pelaamaan ja otteluita siirretään, siirtyy pelikielto vastaavasti sillä erotuksella, että jos kyseinen pelaaja ei itse ole karanteenissa ja pystyisi pelaamaan, hän voi pelata omassa seurassaan ikänsä puolesta edustuskelpoisesti muussa joukkueessa sillä aikaa, kunnes alkuperäinen joukkue jatkaa otteluita ja pelikiellon kärsiminen alkaa.


Jääkiekkoliiton kilpailuvaliokunta voi ylläolevasta riippumatta tilanteen niin vaatiessa tehdä myös näistä säädöksistä poikkeavia päätöksiä.